logo
loder_img

Een moment geduld, uw verzoek wordt verwerkt.

noodverlichting

Noodverlichting 

Noodverlichting

Gebouwen waar het publiek of werknemers toegang tot hebben, moeten voorzien zijn van noodverlichting. Dat is verplicht. Maar hoe zit het met het plaatsen van die noodverlichting in nieuwe en bestaande gebouwen? Moet de noodverlichting onderhouden worden? En waar moet ik nog meer op letten?

Op die en meer vragen omtrent noodverlichting krijg je in dit artikel antwoord. We geven je alle benodigde informatie zodat jij de juiste keuze kunt maken.

Kies je liever voor zekerheid? Dat kunnen we begrijpen. 2Watch BV is al jaren dé specialist als het aankomt op noodverlichting. Zowel het plaatsen en onderhouden van noodverlichting als het op laten stellen van een maatplan kun je aan ons overlaten. En het mooie: je kunt nu een gratis en vrijblijvend adviesgesprek inplannen met een van onze adviseurs. Dat is zekerheid.

Ja! Ik wil graag een vrijblijvend advies gesprek inplannen

Ga direct naar


Waar je op moet letten bij het aanschaffen van noodverlichting

 

Iedereen kent de groene borden wel in bedrijfsgebouwen of andere panden. Het mannetje dat naar een deur rent. Maar er is meer noodverlichting beschikbaar. In dit gedeelte van de pagina gaan we het hebben over cruciale eigenschappen die de noodverlichting moet bezitten. Allereerst de accuduur.

Accuduur

 

De accuduur van noodverlichtingsarmaturen is ongekend belangrijk. In noodsituaties, waarbij bijvoorbeeld sprake is van spanningsuitval, moet de noodverlichting minimaal één uur blijven branden. De accu verliest over het algemeen na een aantal jaren wat capaciteit. Hoeveel er verloren gaat, maakt bij een samenwerking met 2Watch BV niet uit. Onze klanten kunnen rekenen op een jaarlijkse controleronde.

IP-waarde armaturen

 

Een ander belangrijk iets is de IP-waarde van de noodverlichtingsarmaturen. De waarde geeft de waterdichtheid van het armatuur aan. In vochtige ruimtes moet de noodverlichting over een hogere IP-waarde beschikken dan in niet-vochtige ruimtes. Waar de noodverlichting geplaatst wordt, heeft dus invloed op de soort noodverlichtingsarmaturen die men dient te plaatsen. Ook daarover gaan onze experts met je in gesprek. Zij zorgen voor een duidelijke vluchtroute die voorzien is van de juiste noodverlichting.

Pictogrammen

 

In de Nederlandse wet- en regelgeving wordt zo nu en dan wat gewijzigd. Zo ook de pictogrammen voor de noodverlichting. Soms wordt er onderzoek verricht en blijkt dat de pictogrammen toe zijn aan een update. De laatste wijziging dateert van 2013. De pijlen zijn toen veranderd, evenals de deur en het mannetje dat aan het rennen is. Het is verstandig samen te werken met een partij die direct op de hoogte is van wijzigingen of toekomstige wijzigingen.

Soorten noodverlichting

 

Dan de verschillende soorten noodverlichting. Zoals we eerder al aangaven gaat noodverlichting een stuk verder dan alleen het groene bordje dat iedereen kent. Zo’n 75% van de menselijke zintuigen is gericht op het ‘zicht’. Wanneer er gasten, klanten of medewerkers in een noodsituatie terechtkomen, zullen zij dus vertrouwen op het zicht. Alleen de welbekende groene borden laten plaatsen is niet voldoende. Voor complete veiligheid stellen we altijd maatplannen op. Deze maatplannen kunnen voorzien zijn van de onderstaande noodverlichting.

Vluchtrouteverlichting

 

De vluchtroute en eventuele obstakels worden herkenbaar door de vluchtrouteverlichting. Door de vluchtrouteverlichting kan men veilig het gebouw verlaten. Dit betreft niet alleen de groene bordjes, ook andere led spots kunnen geplaatst worden om duidelijk te maken welke route men moet volgen.

Anti-paniekverlichting

 

De route die moet worden genomen om bij de vluchtroute te komen, die wordt aangeduid door middel van anti-paniekverlichting. Sterke spots die altijd aan blijven staan. Zijn gasten, klanten of medewerkers bij de vluchtroute terechtgekomen? Dan neemt de vluchtrouteverlichting het over.

Verlichting voor werkplekken met verhoogd risico

 

Niet iedereen werkt op kantoor achter een computer. Sommige werknemers begeven zich op gevaarlijke locaties waar processen af moeten worden gesloten om ergere problemen te voorkomen. Ook in noodsituaties. De noodverlichting voor werkplekken met verhoogd risico stelt hen in staat de processen bijvoorbeeld uit te schakelen bij spanningsuitval. De veiligheid van anderen in het gebouw en het gebouw zelf komt hierdoor niet in het geding. De verlichtingssterkte is afhankelijk van de werkplek, soort werk en andere factoren. Onze experts kunnen daarin adviseren.

Wil je eens in gesprek met een expert op het gebied van noodverlichting? Via onderstaande button plan je eenvoudig een gratis en vrijblijvend adviesgesprek in. We komen bij je langs, inspecteren en kunnen je precies vertellen waar welke noodverlichting geplaatst moet worden.

Voor ondernemers, beheerders en Verenigingen van Eigenaren is het laten plaatsen en jaarlijks onderhouden van noodverlichting verplicht. Kies voor zekerheid, plan direct een gesprek in!

 

Ja! Ik wil graag een vrijblijvend advies gesprek inplannen

Eisen noodverlichting

 

Wanneer iets verplicht wordt gesteld, zijn er altijd eisen aan verbonden. Bij noodverlichting is dit ook het geval. Dit om te voorkomen dat de noodverlichting er in pand A anders uitziet dan in pand B. In iedere situatie speelt herkenbaarheid een grote rol. Door deze herkenbaarheid wordt de kans op overleven verhoogd.

Onderstaand vind je de zichtbaarheidseisen waaraan noodverlichting moet voldoen:

  • De kleuren zijn conform ISO 3864;
  • De luminantie bedraagt minimaal 2 cd/m2;
  • De verhouding tussen de maximale en de minimale luminantie is niet groter dan 10:1;
  • De verhouding van de luminantie wit tot de luminantie veiligheidskleur mag niet kleiner zijn dan 5:1 en niet groter dan 15:1.

De bovenstaande eisen zijn slechts een kleine greep uit het aantal eisen dat men heeft gesteld aan noodverlichting. Alleen daarom al is het aan te raden de samenwerking aan te gaan met een professionele partij. Bij 2Watch BV wordt de wet- en regelgeving omtrent noodverlichting constant gemonitord.

Worden er wijzigingen doorgevoerd die invloed hebben op jouw noodverlichting? Dan stellen we je daarvan op de hoogte en kan er direct actie ondernomen worden.

Noodverlichting nieuwbouw

 

Nieuwe gebouwen moeten vanzelfsprekend ook voorzien zijn van noodverlichting voor deze toegankelijk gesteld kunnen worden voor het publiek. Denk bij publiek aan werknemers, klanten of gasten. Voor het plaatsen van noodverlichting werken we bij 2Watch BV altijd met een maatplan. Als verantwoordelijke organisatie schakel je ons in, we komen langs en gaan met jullie tekeningen aan de slag.

Wanneer men richting de laatste fase van het bouwproject gaat, komen onze reob-gecertificeerde monteurs langs om alles aan te sluiten. Dit om te voorkomen dat er tijdens de bouwwerkzaamheden noodverlichting sneuvelt.

Is het complete pand voorzien van noodverlichting en een bijbehorend evacuatieplan? Dan kunnen werknemers hun intrek nemen of gasten worden verwelkomd.

Noodverlichting bestaande gebouwen

 

We komen het meer dan eens tegen dat de noodverlichting jarenlang niet gecontroleerd is. Laten we vooropstellen dat het verplicht is de noodverlichting jaarlijks te laten controleren. Bij bestaande gebouwen kan het voorkomen dat de noodverlichting aan vervanging toe is. Ook wanneer de noodverlichting de afgelopen jaren niet gecontroleerd of onderhouden is, is het verstandig direct een afspraak in te plannen.

Het jaarlijks laten onderhouden van de noodverlichting is kostenbesparend. In plaats van iedere vier tot vijf jaar een flink bedrag betalen om alles te laten vervangen, betaal je jaarlijks een laag bedrag en blijft de noodverlichting in orde. Daarnaast weet je zeker dat alles perfect werkt in geval van nood.

Het laatste wat je wil is onnodige paniek of slachtoffers in een situatie die niet prettig is. Noodverlichting die niet blijkt te werken in geval van nood zorgt voor paniek. Dat wil je niet meemaken. Kies voor veiligheid, plan via onderstaande button een vrijblijvend en gratis adviesgesprek in.

Noodverlichting voor Verenigingen van Eigenaren

 

We hebben het in dit artikel natuurlijk vaker gehad over de kantoorpanden, winkelpanden en andere panden die beheerd worden door ondernemers. Ook appartementencomplexen moeten volgens de wet voorzien zijn van noodverlichting. In noodgevallen moeten bewoners weten waar zij heen moeten.

De Vereniging van Eigenaren is verantwoordelijk voor het laten plaatsen en onderhouden van de noodverlichting. Ook in appartementencomplexen komen we regelmatig achterstallig onderhoud tegen wanneer men ons vraagt naar de noodverlichting te kijken.

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken. Noodverlichting speelt een ongekend belangrijke rol in noodsituaties. We vertrouwen op ons zicht. Kan men niet zien waar zij heen moeten? Dan ontstaat er paniek.

Over 2Watch BV

 

2Watch BV is deskundige op het gebied van noodverlichting en allerlei andere veiligheidsoplossingen. We kunnen voorzien in compleet securitymanagement. Van de rookmelders tot blusmiddelen, van camerasystemen tot alarmopvolging. Alles omtrent beveiliging kan neergelegd worden bij één organisatie. Dit is voor ondernemers, beheerders en bijvoorbeeld Verenigingen van Eigenaren ontzettend interessant. Zij hoeven wat dat betreft niet met meerdere partijen te schakelen en kunnen daardoor sneller problemen oplossen. Daar staan we ook voor. Problemen voorkomen door enkel met kwaliteitsproducten te werken en bij het constateren van defecten direct actie ondernemen. Dit om erger te voorkomen.

Met onze diensten helpen we beheerders en ondernemers verder. We zijn een door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) erkende organisatie.

Veelgestelde vragen noodverlichting

 

Omdat er bij het zoeken naar informatie over noodverlichting nogal wat op je af kan komen, kan je met wat vragen zitten. Wordt jouw vraag niet beantwoord op deze pagina? Bellen is ook gewoon mogelijk!

Moet noodverlichting onderhouden worden?

 

Ja, het is verplicht de noodverlichting jaarlijks te laten controleren. Wij controleren de noodverlichting die door ons is geplaatst daarom ook jaarlijks. De verlichting zelf, kappen, accu’s, echt alles wordt gecontroleerd. Je hoeft daar zelf geen rekening mee te houden. Onze systemen geven aan wanneer jullie noodverlichting toe is aan een controlebeurt, daarna wordt er een afspraak ingepland.

Hoeveel noodverlichting moet er geplaatst worden in mijn pand?

 

Dit is afhankelijk van verschillende factoren. De oppervlakte, het soort pand, de soort ruimtes. Dit verschilt dus echt per gebouw. We raden het altijd aan een gratis adviesgesprek in te plannen. Onze adviseurs kunnen bij je langskomen en je direct vertellen wat er gedaan moet worden. Noodverlichting is maatwerk.

Zijn er verschillende soorten noodverlichting?

 

Als het aankomt op noodverlichting zijn er verschillende mogelijkheden. Voor welke soorten we kiezen, hangt ook weer af van je pand of complex.

Om de hoeveel jaar moet de accu vervangen worden?

 

De vluchtwegen dienen met minimaal 1 Lux verlicht te worden. Dit kan altijd minimaal een uur gegarandeerd worden bij spanningsverlies. Omdat accu’s capaciteit verliezen, moeten deze om de zoveel jaar vervangen worden. De richtlijn is vier jaar, maar dit kan ook na drie jaar al nodig zijn. Onze monteurs komen jaarlijks langs en zorgen ervoor dat alles in orde is. En blijft.

Is noodverlichting met de tekst ‘NOODUITGANG’ nog toegestaan?

Nee, volgens de huidige normen zijn teksten niet meer toegestaan. Zowel ‘nooduitgang’ als ‘exit’ en ‘uit’ behoren tot het verleden. In plaats daarvan is er gekozen voor pictogrammen die iedereen direct begrijpt. Of je nu Nederlands spreekt of niet, het is voor iedereen duidelijk. Dat is wat je wil.

Vraag direct een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan!

 

Als ondernemer, beheerder of VvE is het dus verplicht noodverlichting laten plaatsen en onderhouden. Kies voor de expertise van professionals en ga voor de samenwerking. Jaarlijkse controles, geen zorgen over de staat van de noodverlichting, de veiligheid kunnen garanderen en duidelijk advies. Daarom kies je voor 2Watch BV.

Schakel direct en plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek in. Wij zorgen voor de veiligheid, jij kunt met een gerust hart ondernemen of beheren. Bij 2Watch BV wordt er altijd maatwerk geleverd. Zelf ervaren? Klik op onderstaande button!

Ja! Ik wil graag een vrijblijvend advies gesprek inplannen

Dit zeggen onze klanten

De logistiek is constant in beweging. Wij als logistiek dienstverlener zijn flexibel naar onze klanten toe en verwachten dit ook van onze partners. 2watch beveiliging is zo'n partner. Al jaren ontzorgen ze ons van alle beveiligings gerelateerde zaken. Of het nu gaat om een tijdelijke installatie vanwege een gehuurde locatie of om alarmopvolging. Voor alles hebben ze een passende oplossing. Het persoonlijk contact maakt de samenwerking compleet. Een veilig gevoel dus.

main_website_logo_1516970292

Trexico

nxt.svg
back.svg

Meer producten van 2Watch BV

whatsappbtn