Ga direct naar
Waarom een rookmelder kopen?
Iedere seconde telt wanneer er brand uitbreekt. Letterlijk. Zoals we in de introductie al aangaven, wordt je reukvermogen tijdens het slapen uitgeschakeld. Je merkt niets. De rook die vrijkomt bij een brand ontwikkelt zich vaak ongekend snel, zorgt ervoor dat je in een mum van tijd bewusteloos raakt en schakelt je uit.
Je kunt niet meer vluchten, je kinderen redden wordt onmogelijk en in de tussentijd blijft de vlammenzee zichzelf ontwikkelen. Het vuur komt dichterbij en eist uiteindelijk slachtoffers. Zulke situaties kunnen voorkomen worden wanneer je ervoor kiest één of meerdere rookmelders te kopen. De rookmelders waarschuwen je wanneer je eigen lichaam daar niet toe in staat is. Ze redden levens.
Meerdere rookmelders kopen
Een zwaluw maakt nog geen zomer, een rookmelder zorgt ook niet voor veiligheid. Althans, in de meeste woningen niet. Bij 2Watch B.V. raden we het altijd aan verschillende rookmelders te plaatsen. Het komt meer dan eens voor dat men besluit een rookmelder te kopen, deze in de slaapkamer installeert en veilig denkt te zijn. Voor de rookmelder in de slaapkamer alarm slaat, is de volledige woning al gevuld met giftige rook. Zie daar nog maar eens doorheen te komen.
Meerdere rookmelders kopen biedt oplossingen. In vrijwel alle gevallen moet je door meerdere ruimtes heen voor je jezelf naar buiten kunt begeven. Het is verstandig om in iedere te doorkruisen ruimte een rookmelder te plaatsen. Zo wordt de vluchtroute veiliger en weet je zeker dat je buiten kunt komen. Daarnaast kan rookontwikkeling in een vroegtijdig stadium ontdekt worden en kan men direct reageren. Hoe sneller rookontwikkeling wordt ontdekt, hoe meer kans er is op overleven.
Verplichte aanwezigheid rookmelder in huis vanaf juli 2022
Voor nieuwbouwhuizen bestaat deze verplichting al langer, voor bestaande bouw gaat de regel vanaf juli 2022 ook in. In de regel geldt dat alle lagen van een woning voorzien moeten zijn van een rookmelder. Ook besloten ruimtes waar de vluchtroute doorheen loopt moeten voorzien zijn van een rookmelder.
Verschillende soorten rookmelders
In onze sector heb je de keuze uit verschillende type rookmelders. Ieder type heeft een andere werking, maar hetzelfde doel. Waarschuwen. Ervoor zorgen dat jij snel genoeg je bed uit kunt en je gezin in veiligheid kunt brengen. Of huisgenoten. Dat waarschuwen gaat altijd middels een audiosignaal. Zoals eerder aangegeven werkt je gehoor wél tijdens het slapen.
Voor het apparaat overgaat tot het produceren van geluid, moet er het een en ander gebeuren. Er moet rook gedetecteerd worden. En hoe het apparaat dat doet, dat hangt af van de soort rookmelder die je koopt.
Optische detector rookmelders
De optische detector is de rookmelder die de meeste Nederlanders kopen. Deze kan gebruikmaken van twee meetwijzen. Allereerst de directe meetwijze, daarbij wordt het licht dat de detector ziet verbroken door de rook. Vaak wordt er eerst gebruikgemaakt van de indirecte meetwijze, daarbij straalt de rookmelder licht uit. Wordt dit licht weerkaatst door rookontwikkeling? Dan slaat hij alarm.
Vlam- en hittemelders
Een andere mogelijkheid die je hebt is het kopen van vlam- of hittemelders. Deze apparaten nemen waar door het gebruik van infrarood of ultraviolet. Deze focussen zich op de ontwikkeling van vlammen. We noemen deze melders ook wel ‘thermische melders’.
Melders voor doven en slechthorenden
Je reukvermogen wordt tijdens je slaap uitgeschakeld. Je moet dus vertrouwen op je gehoor, maar wat als je gehoor niet optimaal is ontwikkeld? Of je doof bent? Dat kan voor angst zorgen. Wat als zij niet wakker worden van het alarm van de rookmelder?
Voor doven en slechthorenden zijn er speciale rookmelders ontwikkeld die we kunnen plaatsen. De rookmelders zijn voorzien van een strobe die felle lichtflitsen geeft waardoor zij wakker zullen worden. Daarnaast kan er een trilplaat onder het kussen geplaatst worden om er zeker van te zijn dat iemand wordt gewekt. Met deze oplossing kunnen ook slechthorenden en doven met een gerust hart gaan slapen.
Koolmonoxidemelders
Koolmonoxide is, in tegenstelling tot rook en vuur, onzichtbaar. Je merkt na verloop van tijd pas dat je koolmonoxide geïnhaleerd hebt, dan kan er hoofdpijn en misselijkheid ontstaan. Heb je te veel koolmonoxide geïnhaleerd? Dan kan je zelfs bewusteloos raken en in de ergste gevallen overlijden. Om dit te voorkomen kan er een koolmonoxidemelder geplaatst worden. We plaatsen deze melders altijd in de buurt van gasboilers, gaskachels, gasfornuizen, Cv-ketels of geisers. Dat zijn de apparaten waarbij koolmonoxide vrij kan komen.
Waar rookmelder plaatsen?
Er wordt altijd aangeraden om ten minste rookmelders in de hal en op de overloop te plaatsen. Dit is vaak de vluchtroute die men dient te nemen wanneer er brand uitbreekt. Op de plek waar slaapkamers uit komen wil je ook een rookmelder plaatsen.
Wil je echt voor veiligheid gaan? Plaats dan ook rookmelders in iedere slaapkamer en in de woonkamer. Voor maximale bescherming moet er in iedere ruimte waar brand kan ontstaan een rookmelder geplaatst worden.
Belangrijke punten bij het plaatsen van rookmelders:
- Plaats op iedere verdieping een rookmelder tegen het plafond;
- Plaats de rookmelders op minimaal 50 centimeter van een muur of hoek;
- Voor nog meer veiligheid kan men in de ruimte waar de wasmachine en wasdroger staan ook een rookmelder plaatsen;
- Zorg dat er geen mechanische ventilatie in de buurt van de rookmelder te vinden is;
- Plaats de rookmelder niet boven de verwarming, op tochtige plekken of in de stoom of damp van een kooktoestel of vaatwasser.
Wil je zeker zijn van je zaak? En ervoor zorgen dat jij en je gezin geen gevaar lopen? Plan dan via onderstaande button een gratis en vrijblijvend adviesgesprek in. Onze professionals gaan met je in gesprek en zorgen ervoor dat je optimaal beschermd bent wanneer er brand uitbreekt.
Je kunt het ook zelfstandig aanpakken, maar met een samenwerking heb je meer zekerheid. En een adviesgesprek is altijd gratis! Klik snel op onderstaande button.